در هر سیستم خط لوله سیال، وجود هوا یا گازهای دیگر می تواند باعث مشکلات مختلفی مانند کاهش راندمان و آسیب احتمالی به سیستم شود. برای مقابله با این مشکلات، اغلب توصیه می شود از شیر تخلیه هوا (ایرونت) بهره بگیرید. این شیر به حذف هوا و گاز از جریان مایع، تضمین عملکرد روان و جلوگیری از مشکلات احتمالی مربوط به تجمع هوا بسیار کمک می کند. در ادامه این مطلب قرار است به بررسی مشخصات فنی، انواع و مزایای شیر تخلیه هوا بپردازیم و اهمیت آن در صنایع مختلف را ذکر کنیم.
مشخصات فنی شیر تخلیه هوا (ایرونت)
شیر تخلیه هوا (ایرونت) در انواع و اندازه های مختلف از جمله 2 تا 40 اینچ با فشار کاری از PN6 تا PN40 در بازار موجود است. این دریچه های خروج هوا با استفاده از مواد با دوام مانند چدن داکتیل، فولاد ریخته گری، فولاد ضد زنگ و آلیاژهای مس تولید می شوند و برای کاربردهای صنعتی مناسب هستند.
دقت داشته باشید شناور داخل این شیرها از جنس پلی پروپیلن، فولاد ضد زنگ یا روکش لاستیکی است. شناور می تواند کاملاً شناور یا به یک اهرم در داخل محفظه غوطه وری متصل شود. بدنه دریچه هوا نیز معمولاً با استفاده از روش الکترواستاتیک با رزین اپوکسی پوشانده می شود و مقاومت در برابر خوردگی را افزایش می دهد.
بیشتر بخوانید: انواع شیر دروازه ای
نحوه عملکرد شیر تخلیه هوا (ایرونت)
به طور معمول ایرونت به صورت عمودی و بالای خط لوله بسته می شود. این شیرآلات صنعتی یک روزنه برای ورود و خروج هوا دارند و در داخل آن ها یک شناور نیز جای گرفته است. این شناور زمان نبود سیال مایع در شیر، در پایین ترین حالت خود قرار می گیرد و به هوا اجازه می دهد، از روزنه فوقانی خارج شود. با بالا آمدن سطح مایع درون شیر، شناور غوطه ور می شود و همراه با سطح مایع بالا می آید تا جایی که به بالاترین سطح خود برسد و روزنه خروج هوا را مسدود کند. از این طریق مانع خروج سیال مایع خواهد شد. با تجمع بیشتر هوا درون شیر، مجدد شناور پایین می آید، هوای درون آن تخلیه می شود و مجدد شناور بالا می رود و روزنه را می بندد. این چرخه هنچنان ادامه دارد و به روند خود بدون توقف می پردازد.
در زمان تخلیه خط لوله یا وقوع افت فشار به دلایلی مانند خرابی پمپ، سیال مایع به قسمت های پایینی خط لوله رفته و در قسمت های بالایی مشکل ایجاد خواهد شد که در فشارهای بالا می تواند آسیب زا باشد. البته در صورت وجود شیر تخلیه هوا (ایرونت) در خط لوله، احتمال بروز اکثر مشکلات احتمالی کاهش خواهد یافت. با پایین رفتن سطح مایع و ایجاد مشکل، شناور پایین می آید و روزنه هوا باز می شود. از این طریق هوا می تواند وارد خط لوله شود و مشکل به وجود آمده را خنثی کند. در انواع شیرهای تخلیه هوای دیسکی، یک دیسک به جای شناور ورود و خروج هوا را کنترل می کند.
انواع شیر تخلیه هوا (ایرونت)
شیرهای تخلیه هوا از انواع مختلفی برخوردار هستند، که در ادامه با برخی از انواع آن آشنا خواهید شد.
-
شیر تخلیه هوا تک روزنه کوچک
شیر تخلیه هوا تک روزنه کوچک، مجهز به یک شناور پلیمری سخت و یک دهانه کوچک بوده که از جنس برنج تولید می شود. این نوع دریچه هوا به طور خاص برای تخلیه حباب های هوا ناشی از کاویتاسیون طراحی شده است. کاویتاسیون به تشکیل حباب در یک مایع به دلیل تغییرات فشار و سرعت اشاره دارد که اغلب در پمپ های گریز از مرکز اتفاق می افتد. اگر این حباب های هوا به درستی تخلیه نشوند، می توانند خطر قابل توجه ای را ایجاد کنند. شیر تخلیه هوا تک روزنه کوچک به طور موثر این حباب ها را از بین می برد و عملکرد روان سیستم خط لوله را تضمین می کند.
-
شیر تخلیه هوا تک روزنه بزرگ
شیر تخلیه هوا تک روزنه بزرگ دارای منافذ بزرگ هوا و یک شناور پلیمری سخت با محفظه تخلیه هوا است. این نوع دریچه هواکش برای تخلیه هوا از خط لوله در هنگام پر کردن یا زمانی که مایع وارد خط لوله خالی می شود، مناسب است. طی این فرآیند، ابتدا حجم قابل توجه ای از هوا در داخل خط لوله جمع می شود. شیر تخلیه هوا تک روزنه بزرگ به طور موثر این هوا را حذف کرده و از آسیب احتمالی خط لوله جلوگیری می کند. علاوه بر این، برای وارد کردن حجم زیادی از هوا به خط لوله در هنگام تخلیه خط، محافظت در برابر آسیب خط لوله موثر است.
-
شیر تخلیه هوا تک محفظه دو روزنه
شیر تخلیه هوا تک محفظه دو روزنه شامل یک محفظه با یک الی دو شناور و روزنه های دوتایی کوچک و بزرگ می شود. روزنه کوچک برای تخلیه حباب های هوا ناشی از کاویتاسیون طراحی شده، در حالی که روزنه بزرگ برای تخلیه حجم زیادی از هوا در هنگام پر کردن یا تخلیه خط مناسب است. در مدل های دو شناور، هر روزنه به طور جداگانه توسط یک شناور کنترل می شود که امکان کنترل دقیق تهویه هوا را فراهم می کند.
-
شیر تخلیه هوا دو محفظه دو روزنه
شیر تخلیه هوا دو محفظه از دو محفظه، دو شناور و مکانیزم قطع و وصل مرکزی تشکیل شده است که باعث تهویه هوا و تخلیه حباب های هوا در طول پر کردن خط می شود. یک محفظه ورودی و تخلیه حجم کمی از هوا را کنترل می کند، در حالی که محفظه دیگر وظیفه ورودی و تخلیه حجم زیادی از هوا را بر عهده دارد. در حین پر کردن خط، هوای داخل خط لوله تخلیه شده و عملکرد کارآمد سیستم خط لوله را تضمین می نماید. هنگام تخلیه خط لوله، شیر تخلیه هوا دو محفظه روزنه اجازه ورود حجم مورد نیاز هوا را می دهد و از آسیب به خط لوله جلوگیری می کند. عملکرد خودکار این دریچه هوا به فشار بالای آب و اختلاف فشار بین خط لوله و جو بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: شیر سوزنی
محل نصب شیر تخلیه هوا (ایرونت)
توجه داشته باشید شیر تخلیه هوا باید در جایی نصب شود، که از نور مستقیم هوا دور باشد. همچنین در محیط اطراف آن آلودگی و گردو خاک نباشد. برای جلوگیری از یخ زدن شیر تخلیه هوا (ایرونت) بهتر است، در محلی سرپوشیده نصب شود. همچنین برای نصب اصولی، توصیه می شود از متخصصین کار بلد کمک و راهنمایی بگیرید.
هدف استفاده از شیر تخلیه هوا (ایرونت)
امروزه از شیر تخلیه هوا برای اهدافی همانند محافظت از مواد و سیستم های لوله کشی در خوردگی ناشی از هوا، راه اندازی صاف و بهره برداری پایدار از آبرسانی، راه اندازی سایر سیستم ها، جلوگیری از پاشش آب در شیر آب به دلیل وجود هوا و جلوگیری از سر و صدای ناشی از ورود هوا به سیستم های تأمین آب سرد و گرم و همچنین سیستم تهویه هوا استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: شیر کاک ولو
کلام آخر
برای خرید شیر تخلیه هوا به یاد داشته باشید که کیفیت را در اولویت انتخاب خود قرار دهید. همچنین در مورد عملکرد و روش استفاده محصول مذکور، اطلاعات کامل را کسب کنید تا گزینه مناسبی را خریداری نمایید. برای تهیه کردن شیر تخلیه هوا (ایرونت) با کارایی و کیفیت بی نظیر، می توانید هر زمانی که خواستید وارد سایت تجهیزات صنعتی آرون پاسارگاد شوید و سفارش خود را ثبت نمایید.