شیرآلات نفت، بسیاری از اشیا و وسایلی که در اطراف مان می بینیم در کارخانه جات بزرگ صنعتی تولید می شوند. تولیدات این کارخانه ها بسیار گسترده و متنوع است و نیازمند ابزار و وسایل و دستگاه های مخصوص می باشد. برخی از این وسایل و ابزار ها با وجود سادگی اهمیت بالایی دارند. یکی از این قطعات که کاربرد فراوانی در صنایع مختلف دارد، شیرآلات است. با توجه به اهمیت بالای این قطعه می خواهیم در این مطلب به طور جامع و کامل با انواع شیرآلات، جنس های مختلف آن، و کاربرد هایی که دارد آشنا شویم . در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
شیرآلات نفت
کارخانه جات صنعتی انواع گوناگونی دارند و بسیار گسترده هستند از جمله: کارخانه جات تولید انواع وسایل و ظروف پلاستیکی، نساجی، پتروشیمی، پالایشگاه ها، مواد غذایی، ماشین سازی، رنگ و… هر یک از این کارخانه ها به ابزار و وسایل مخصوصی برای تولید نیازمند هستند. یکی از ابزار هایی که در اکثر صنایع مورد نیاز است، شیر آلات صنعتی است. شیرآلات صنعتی وظیفه مهمی را به عهده دارند. کارخانه ها بدون شیرآلات صنعتی نمی توانند به درستی کار خود را انجام دهند. کارخانه هایی که با انواع سیالات و گاز ها سر و کار دارند برای جریان دادن به سیال ها و گاز ها نیازمند لوله ها یا مخزن هستند. این لوله ها یا مخزن ها توسط شیرآلات کنترل می شوند.
معمولا کار با انواع شیرآلات صنعتی آسان است و به مهارت خاصی نیاز ندارد. اما نکته ای که مهم است انتخاب این شیرآلات است. با توجه به شرایط و موقعیت قرار گیری لوله ها یا مخزن ها باید شیرآلات مناسب را انتخاب کرد که این موضوع نیازمند دانش و مهارت است. مثلا شیرآلاتی که درون آب های شور قرار می گیرند، شیرآلاتی که در دمای بسیار بالا یا دمای به شدت پایین نصب می شوند، شیرآلاتی که باید فشار بالایی را تحمل کنند؛ همه و همه باید ویژگی های خاص خود را داشته باشند. به همین دلیل شیرآلات صنعتی نفت و گاز را با جنس های متنوع تولید می کنند تا بتوان در هر شرایط محیطی یا آب و هوایی از آن ها استفاده کرد.
شیرآلات نفتی در کجا نصب می شوند؟
محل نصب شیرآلات در صنایع مختلف با هم تفاوت دارد. در برخی کارخانه ها این شیرآلات روی لوله های کوچک یا بزرگ نصب می شوند و در برخی کارخانه ها روی مخزن های صنعتی تعبیه شده اند. به طور کلی این شیر ها بیشتر در خطوط انتقال سیالات و گاز ها ، در نیروگاه ها، پالایشگاه ها و… مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد شیرآلات نفتی
شیرآلاتی که در صنایع به کار می روند از نظر ظاهری بسیار ساده و بی اهمیت نشان می دهند. اما وظیفه بسیار مهمی را به عهده دارند. گاهی یک مخزن دارای دو یا چندین خروجی است. در اینجا شیرآلات ورود و جریان سیالات و گاز ها را کنترل می کنند و مانع ورود سیال و گاز به خروجی اشتباه می شوند. یعنی شیرآلات جهت جریان سیال و گاز را کنترل می کنند. همچنین در زمان لزوم می توان این جریان را قطع یا وصل کرد. یکی دیگر از قابلیت های خوب شیرآلات تنظیم مقدار جریان سیال و گاز است. همچنین شیرآلات برای دستگاه های تحت فشار ایمنی ایجاد می کنند و مانع از هدر رفتن سیالات و گاز می شوند. وظیفه برخی از شیرآلات نیز کنترل کردن سرعت و فشار سیال در حال حرکت است.
اندازه شیرآلات نفتی
شیرآلات مورد استفاده برای نفت و گاز و سایر سیالات با واحد اینچ اندازه گیری می شود. این شیرآلات نسبت به شرایطی که در آن مورد استفاده قرار می گیرند سایز های متفاوتی دارند. در کارخانه های کوچک این شیرآلات کوچک هستند اما در پالایشگاه ها و نیروگاه ها این شیر ها بسیار بزرگ و عظیم می باشند.
شیرآلات صنعتی برای چه سیالات و گاز هایی مورد استفاده قرار می گیرد؟
در این مطلب سیال مورد نظر ما نفت است و در اکثر صنایع هم مایع اصلی مورد استفاده می باشد. اما به غیر از این ماده ارزشمند سیالات دیگری همچون آب هم هستند که مورد استفاده قرار می گیرند و تنوع بالایی دارند.
انواع شیرآلات نفتی
1) شیر های دستی: این نوع شیر ابتدایی ترین نوع شیرالات به شمار می رود. کار با این نوع شیر بسیار آسان است و پیچیدگی زیادی ندارد. این نوع شیر از نظر ظاهری در سه شکل اهرمی، فلکه ای یا دایره ای و دسته ای موجود است.
2) شیر های کنترلی: این شیر ها به صورت خودکار کار می کنند و انواع مختلفی دارند. شیرآلاتی که سلونوئید هستند و بوبین برقی دارند و همچنین شیرآلاتی که اکچیتور پنوماتیک، برقی و هیدرولیکی دارند جزو شیر های کنترلی محسوب می شوند.
3) شیر های پنوماتیک: این نوع شیر اکچیتور پنوماتیکی دارد. مزیت این نوع شیر نسبت به سایر مدل ها در این است که سریع تر باز و بسته می شود. شیر پروانه ای، شیر توپی، شیر گلوب ولو پنوماتیک در این دسته جای می گیرند.
4) شیر های الکتریکی: این نوع شیر برای کار کردن از نیروی برق کمک می گیرد. بعد از تبدیل شدن انرژی الکتریکی به مکانیکی کار باز و بسته شدن توسط شیر صورت می گیرد.
5) شیر های هیدرولیک: در این نوع شیر از نیروی مایعات تحت فشار به کار گرفته می شود. شیر کنترل جریان، شیر کنترل فشار، شیر کنترل جریان دار از انواع شیر های هیدرولیک می باشد.
انواع شیرآلات نفتی از نظر ظاهری
- شیر دروازه ای یا کشویی: این شیر برای انتقال انواع سیالات به ویژه نفت در مسیر های طولانی و لوله های طویل بسیار مناسب است. این شیر ها جریان را به طور کامل باز یا بسته نگه می دارند و نمی توان در آن ها میزان انتقال سیال یا گاز را تنظیم کرد. از ویژگی های مثبت این نوع شیر افت فشار کم آن است. دلیل نام گذاری این شیر به دلیل شکل ظاهری آن است که شبیه دروازه یا کشو باز و بسته می شود.
- شیر چک: این نوع شیر در صتایعی که با نفت و گاز سر و کار دارند بسیار کاربردی است. این شیر سه قطعه اصلی دارد که هر کدام مجزا کار می کنند. این سه قطعه شامل دیسک، فنر، محرک می شود. وقتی که هر کدام از این قطعات جداگانه شروع به کار کردند، دریچه را باز می کنند.
- شیر سماوری: شیر های پلاگ یا شیر های سماوری همان طور که از نام آن ها مشخص است بسیار شبیه سماور هستند. این شیر ها برای نگه داشتن یا انتقال سیال و گاز به صورت ۹۰ درجه باز می شوند. افت فشار در این نوع شیر ها نیز بسیار کم است و می توان این را جزو مزیت های خوب این شیر به حساب آورد.
- شیر توپی: نام دیگر این شیر ها ضربه ای است. این شیر ها دارای یک کره یا نیمکره هستند که وسط آن سوراخ است. با باز و بسته شدن این سوراخ، جریان سیال شکل می گیرد. این شیر هم مانند دو نمونه قبلی افت فشار کمی دارد و مانند شیر سماوری به صورت ۹۰ درجه باز می شود.
- شیر یک طرفه: شیر های یک طرفه یا صنعتی برای جلوگیری از بازگشت مایعات یا گاز ها به کار می روند.
- شیر پروانه ای: این شیر ها برای قطع و وصل و کنترل و تنظیم جریان طراحی شده اند. دارای حرکت دورانی ۹۰ درجه می باشند. افت فشار نیز در آن ها بسیار پایین است.
- شیر دیافراگمی: شیر های پرده ای نام دیگر شیر های دیافراگمی است. معمولا اگر سیالی سمی و خطرناک باشد از این شیر استفاده می کنند.
- شیر سوزنی: نحوه کار این نوع شیر ها بسیار شبیه به شیر های کروی است. از این شیر ها بیشتر در عملیات های حساس و مهم استفاده می شود. به دلیل این که در این شیر از یک سوزن بلند استفاده می شود، به آن شیر سوزنی می گویند.
- شیر کروی: شیر کروی یا گلوب ولو دارای بدنه ای کدوی شکل است. در این شیر ها علاوه بر قطع و وصل جریان، می توان شدت و جهت حرکت سیال و گاز را تعیین کرد. این شیر ها اکثرا از فولاد ضد زنگ و نیکل ساخته می شوند.
- شیر خودکار: در این شیر می توان میزان جریان سیال را با تنظیم کردن دریچه مشخص کرد.
- شیر متعادل کننده: این شیر افت فشار شیر را متعادل می کند. همچنین می توان میزان جریان سیالات را در این شیر تنظیم کرد.
- شیر برقی: شیر برقی یا دو شاخه در صنایع نفت و گاز بسیار کاربرد دارد. وقتی که شیر پلاگین کاملا بسته می شود، جریان سیال نیز متوقف می شود. همچنین این نوع شیر در صنایع شیمیایی مقاوم است و مورد استفاده قرار می گیرد.
- شیر تخلیه کننده فشار: وقتی که فشار سیالات بسیار زیاد است این شیر کمی از سیال را تخلیه می کند تا از فشار کاسته شود.
- شیر اطمینان: این مدل از شیر ها در دو نوع فشاری و دمایی تولید می شوند. مدل فشاری آن پر کاربرد تر از مدل دمایی است. درون این شیر ها فنر هایی تعبیه شده که با وارد شدن فشار روی آن باعث جریان سیالات می شود.
- شیر قطع کننده خودکار جریان: این شیر چند اسم دیگر به نام های شیر های جریان اضافی، قطع کننده جریان در مواقع ضروری، چک کننده سرعت دارد.این شیر ها بسیار مقاوم هستند. هنگامی که فشار سیال بالا یا سرعت آن زیاد باشد، این شیر ها بهترین انتخاب است.
- شیر فشارشکن: همان طور که از اسم این شیر پیدا است، وظیفه این شیر شکستن فشار است. وقتی سیالی با فشار بالا در حال عبور از لوله است این شیر کمک می کند فشار آن سیال کنترل شود.
بیشتر بخوانید: انواع شیرآلات نفت و گاز
جنس شیرآلات نفتی
شیرآلات صنعت نفت و گاز عمدتا از جنس فولاد است. شیرآلاتی که از جنس فولاد هستند می توانند به دو صورت ریخته گری و آهنگری ساخته شوند. شیرآلات فولادی که با روش آهنگری ساخته شده اند مقاوم تر و مستحکم تر هستند. در کل شیرآلات فولادی در برابر ضربه، فشار، سایش، فرسایش بسیار مقاوم هستند و عمر طولانی دارند. فولاد قیمت مناسبی دارد و بسیار مقاوم است.
جنس دیگری که شیرآلات را با آن می سازند فولاد ضد زنگ یا استیل است. استیل دوام خوبی دارد و در برابر خراشیدگی و سایش مقاوم است.
برنز آلمینیوم نیکل از دیگر جنس هایی است که بسیار در ساخت شیرآلات از آن استفاده می شود. قیمت آنها نسبت به استیل مناسب تر است و مقاومت بالایی دارد.
ماده دیگری که در ساخت شیرآلات از آن استفاده می کننند، نیکل است. نیکل تحمل فشار بسیار بالایی دارد و به نسبت مقاومت زیاد قیمت بالایی نیز دارد. از این نوع جنس شیرآلات در شرایط سخت و فشار بالا استفاده می شود.
تیتانیوم یکی دیگر از ماده هایی است که در ساخت شیرآلات از آن استفاده می شود. این جنس از شیرآلات قیمت بالایی دارند اما مقاومت آن در برابر خوردگی بسیار زیاد است.
شیرآلات برنجی به علت ظاهر زیبایی که دارند در ساخت شیر آلات خانگی از آن ها استفاده می شود. اما به دلیل مقاومت خوبی که در برابر سایش و فرسایش دارند، شیر های توپی، کشویی، طورنی را نیز با این جنس می سازند.
شیرآلات چدنی را نیز باید به این لیست افزود. این نوع از شیرآلات در برابر سایش، اکسید شدن، خوردگی، فرسایش، پوسیدگی، ضربه مقاوم است. علاوه بر این ها نصب آسانی دارد.
شیرآلات برنزی نیز در برابر خراش، شکستگی مقاوم اند و می توانند فشار بالایی را تحمل کنند.
شیرآلات نفتی را از کجا تهیه کنیم؟
تجهیز صنعت پاسارگاد آرون یکی از شرکت های معتبر و باسابقه در زمینه فروش ابزار آلات و وسایل صنعتی است. این شرکت با بیش تر از ۱۰ سال سابقه مفید در زمینه واردات و تامین تجهیزات صنعتی از جایگاه خوبی بین فروشندگان برخوردار است. رمز موفقیت این شرکت فروش محصولات مرغوب، یاکیفیت و تضمین شده است. شما می توانید قبل و بعد از خرید محصول از مشاوره رایگان افراد خبره و کار بلد مشغول به کار در این مجموعه بهره ببرید تا خریدی بهتر و مطمئن تر داشته باشید. علاوه بر شیرآلات شما می توان انواع پیچ و مهره، اتصالات، لوله ها، فلنج، گسکت و… را در سایت تجهیز صنعت پاسارگاد آرون دیدن و خریداری کنید.